0182 - 709 709 Quickscan Offerte Helpdesk

Getroffen door ransomware; heb je dan wel of geen datalek?

Moet je als organisatie melding maken van een datalek als je getroffen bent door een ransomware-infectie? Die vraag is actueel na de problemen die geldwisselbedrijf GWK Travelex heeft.

Travelex

Travelex werd rond de jaarwisseling het slachtoffer van REvil (Sodinokibi) ransomware. Maar het bedrijf had eind vorige week nog geen melding gedaan van een datalek bij de Britse privacy-autoriteit. De vraag die zich aandient, is dan ook of je als organisatie bij een ransomware-uitbraak altijd aangifte van een datalek moet doen, zoals omschreven in de AVG.

Dat zou best logisch kunnen zijn want een buitenstaander heeft toegang gekregen tot interne computersystemen. Het betalen van het losgeld aan de cybercriminelen geeft ook geen garantie dat de buitenstaander geen toegang meer heeft tot de systemen. In het geval van Travelex zegt het bedrijf geen aanwijzingen te hebben dat er data is ontvreemd.

"Data hoeft niet daadwerkelijk gestolen te zijn"

“Het is niet zo dat elke aanval gemeld dient te worden”, reageert Jeff Scipio van Guardian360 op vragen van Channelconnect. “Het gaat er om dat er aantoonbaar gemaakt moet worden dat er een datalek heeft plaatsgevonden. Een cyberaanval hoeft niet altijd te betekenen dat er daadwerkelijk data is gestolen die door de hacker misbruikt kan worden.”

'Niet elke aanval dient gemeld te worden.'

Jornt van der Wiel, beveiligingsexpert bij Kaspersky, wijst op een verschil van tactiek van de aanvallers. “Toen ransomware in opkomst kwam (rond 2014) was het vooral gericht op het infecteren van individuele machines. Betalingen en decryptie gebeurde veelal automatisch. Sinds enkele jaren is er echter een toename in meer gerichte ransomware. Om zoveel computers binnen een organisatie te besmetten hebben de aanvallers vaak toegang nodig tot de belangrijkste servers binnen het netwerk (b.v. de Domain Controller), om vanaf hier de ransomware op alle computers te verspreiden.”

Of dat ook betekent dat er data is gestolen, is nog maar de vraag.

Van der Wiel kan uiteraard niets zeggen over het incident bij Travelex want Kaspersky is er niet bij betrokken. “De enige die het weten is Travelex zelf, degenen die hen geïnfecteerd hebben en andere betrokken partijen.”

Bron: ChannelConnect

Jouw ICT goed beveiligd?

Ransomware kan je niet altijd tegenhouden. Wel kan je jezelf zo goed mogelijk beveiligen tegen dit soort gevaren, en wij helpen jou daar graag bij.

Wij zijn Tim, Walter, Mark en Dennis: ICT’ers die ondernemers begrijpen en met wie je wél normaal kunt praten. Wil je zelf ervaren hoe dat klinkt? Neem dan nu contact met ons op. Wij vertellen je graag hoe wij jouw ICT uit de modder gaan trekken.

Neem contact met ons op

Vraag het aan CompSolution ICT Service

Aanhef *

Direct contact

CompSolution levert al meer dan 12 jaar ICT-diensten. ICT’ers die ondernemers begrijpen en met wie je wél normaal kunt praten. Waar mogen wij jou mee helpen?

0182 - 709 709 Offerte aanvragen

ICT’ers waar je mee kunt praten
0182 - 709 709 Contact